Kaja/1929/01/30/Erikapitalide asemel paljad nimed

Allikas: Vikitekstid
Lühiandmed
Pealkiri: Erikapitalide asemel paljad nimed.
Ilmumisaasta: 1929
Allikas: Kaja, 30. jaanuar 1929, nr. 25, lk. 6.

Tühitöö meie rahaministeeriumis[muuda]

Rahaminister A. Oinas on riigikogule valitsuse kaudu esitanud lisa riigi 1929./30 a. eelarve ettepanekule. Selles näevad riigikogu liikmed imestuseks sarnaseid tillukesi erikapitale, nagu 13-sendiline Toomkiriku stipendium (loe: kolmteist senti), 13-krooniline Engelhardti kapital, 25-kr. Wartmanni kapital, 3 kr. 78-sendiline Knorringi legaat j. t. Need kapitalid on haridusministeeriumi ja ülikooli valdamisel.

Isegi selle 13-sendilise kapitali kohta peetakse oma eriarve, arvestatakse protsendid ja kantakse iga aasta riigi eelarvest läbi.

Need pisikapitalid on saadud seisuste likvideerimise puhul mõisnikkude asutustelt, krediitkassalt jne. On ümber arvatud Vene rubladest. Tegelikku tähtsust pole neil mingisugust, sest on ilmast kadunud kõik need isikud, kes testamendi põhjal nendest kapitalidest õigustatud on tulu saama. Terve 5 kapitali kohta, mis haridusministeeriumi valdamisel, olevat ainult järel üks stipendiumi saaja ja seegi reisinud jäjetult väljamaale. Pole ju ka kellegil mõtet 31 sendi protsente nõudma hakata, milline summa oleks vahest paar senti. Aga kolm riigiasutust ― haridus- ja rahaminist.ning ülikool, muudkui kirjutavad iga aasta neid operetilisi kapitale. Pole siis ime, kui riigiametnikkude arv aina paisub.