Lääne Elu/1940/06/21/N. Liidu väeosade saabumine

Allikas: Vikitekstid
Lääne Elu
(1940)
Lääne Elu, 21. juuni 1940, nr 72, lk 1.

N. Liidu väeosade saabumine

Eesti suurematesse keskustesse.
ETA. Tallinn, 20. juunil.

(TASS.) Punaarmee motoriseeritud üksused saabusid 19. juunil Eesti suurtesse tööstuskeskuslesse Tartus ja Pärnus. Nende linnade elanikud tervitasid sõbralikult punaarmeelasi. Kõigi Eesti linnade elanikud, kuhu on saabunud N. Liidu vägesid, on osutanud suurimal tähelepanu punaarmeelastele ja nende juhtidele. Nii rõhutab „Rahvaleht“ seda erandlikku soojust, millega Eesti rahvas tervitas punaarmee üksuste saabumist Eestisse. Leht kirjutab muuseas: „Meie rahvas kohtles N. Liidu vägesid rahulikult ja sõbralikult. See sõbralik hoiak areneb ka veel tulevikus Tallinnas“ ja leistes Eesti keskustes tekitas punaarmee saabumine enneolematut elevust. Tallinnas kogunes paljudes kohtades sadu inimesi tänavale. Nad tervitasid südamlikult punaarmeelasi ja lihtsalt külvasid neid üle küsimustega. Rahvast kogunes hulgana ümber tankide ja nad astusid elavasse kõnelusse punaarmeelastega. Tosinale kaupa inimesed, kohati üksteist katkestades, väljendasid oma tundeid ja soove. Teatage Moskvasse, et me oleme sügavalt tänulikud meie sõjasl päästmise eest ja viige tervisi Stalinile ja Molotovile. seletasid inimesed. Paljud punaarmee väeüksused on asunud Tallinnas õppustele.



N. Liidu väejuhid Tallinnas.

Armeekindral Meretskov ja aseadmiral Tributs Sõjavägede Ülemjuhat. kindr. J. Laidoneri juures

Sõjavägede Ülemjuhatajat kindral J. Laidoneri külastasid kesknädalal tema tööruumes Nõukogude Liidu Leningradi sõjaväeringkonna ülem armeekindral Meretskov ja punaarmee Balti laevastiku ülem aseadmiral Tributs, kes viibivad praegu Eestis täiendavate Nõukogude Liidu vägede sissetuleku puhul. Neid saatis Nõukogude Liidu sõjaväeline esindaja Eestis polkovnik Tsukanov.

Õhtul Sõjavägede Ülemjuhataja kindral J. Laidoner andis külaliste auks Ohvitseride Keskkogu kasiinos õhtueine, millest peale ülalnimetatute võttis osa ka teisi kõrgemaid Nõukogude Liidu ja Eesti sõjavägede juhte.



Laevaliiklemine Eesti rannikul jälle täies ulatuses avatud.

Pärast mõnepäevast laevaliiklemise osalist seisakut, mis oli tingitud eriolukorrast merel, avati laevaliiklemine eile, 20. juuni hommikul täies ulatuses kogu Eesti rannikul.



Vabariigi Valitsuse järjekordne koosolek.

Neljapäeval toimus Toompea lossi valges saalis järjekordne Vabariigi Valitsuse koosolek Peaminister prof J. Uluotsa eesistumisel. Koosoleku päevakorras olid jooksvad küsimused.