Meie Maa/1924/12/06/Uuemad teated kommunistide mässust

Allikas: Vikitekstid
Lühiandmed
Pealkiri: Uuemad teated kommunistide mässust Tallinnas
Valmimisaasta: 1924
Ilmumisaasta: 1924
Ilmumiskoht: Kuressaare
Allikas: Ajaleht "Meie Maa", nr. 95 (474). Laupäev, 6. detsember 1924. lk. 3
Artikkel Vikipeedias
Pilt

Haavatud kommunistid Tallinna keskhaigemajas[muuda]

Esmasp. mässukatse likvideerimise puhul haavata saanud kommunistidest toimetati Tallinna keskhaigemajja järgmised: Rudolf Abel, Harry Põlluroos, August Sauemägi, Eduard Mikker ja Kristof Tiit. Kaks viimast on haavadesse surnud, kuna teised kergemalt haavatud on. Kommunistidest andsid valenimed üles, nii et eespool toodud nimede juures kahelda tuleb, kas need õiged on.

Surnukehad Tornimäel[muuda]

Peale surmasaanute nimekirjas tähendatute, on Tornimäele lahtilõikamiseks toodud veel järgmiste isikute surnukehad: Karl Linteri (35 a), Eduard Mikkeri (16 a), Gotlieb Tsirkeli (35 a), Viktor Shwabenbergi (65 a) ja Priidu Owi (47 a) surnukehad. Kolme surnukeha juurest ei ole mingisuguseid dokumente leitud, nende nimed kindlaks tegemata.

Lennukite saatus[muuda]

Üks mässukatse puhul enamlaste sundusel äralennanud lennuk, lendur Paul Päiv juhtimisel, maandus Saretshe küla juures lepikus, kolm kilomeetrit Vene piirist. Et "reisijas" mitte kahtlust äratada demonstreeriti hädamaandumist. Viimane läks Vene piiri poole maha jättes vigastada saanud lennuki ja selle juhi. Juht teatas asja seisukorrast lähedal olevasse väeosasse. Läks korda "reisijat" tabada. Mees on leitnandi mund. Annab üles nime Tallinna linnakooli osakonnast. - Lendur kui ka "reisija" on Tallinna toodud. - Piirivalvurite seletuse järle olla teine lennuk üle piiri lendanud.

Saladuslikku mootorlaeva[muuda]

on öösel vastu esmaspäeva Kopli poolsaare lähedal merelt kuuldud. Laev saatnud kaks paati maale: ühe Kopli poolsaarele, teise Stroomi metsa. Kumbagis paadis olnud 10 meest. Mehed kadunud pimedusse. Saladuslik laev kadunud jäljetult.

Kommunistide kolm peakorterit[muuda]

Nüüd on selgunud, et kommunistidel linnas mitmel pool staabid olid. "W Maa" teatel on kolm nendest kindlakstehtud: Üks on Tondil, teine Narva maanteel ja kolmas Pelgulinnas. Iga staapi kogusid pühap. õhtul lööksalga liikmed. Seal seati väljaastumiseks kõik valmis. Staapides juhatati teatud arv isikuid laiali.

Staapideks tarvitavad korterid võetud vägivallaga üle elaikkudelt. Korteri omanikke sunnitud kõigist vaikima.

Varsti peale selle, kui staap asutatud, läinud mõned isikud toast välja ja tagasi tulles toonud kaasa hobusekoorma sõjariistu, mis ära jagatud. Igale mehele antud kätte parabellum ja hulk käsigranaate. Vintpüsse olnud vähe.

Kui kõik valmis, tulnud käskjalg staapi ja siis mindud rüsinal välja. Staapidesse pole hiljem aga keegi tagasi tulnud. Lööksalkade hulgas olnud kaunis palju umbkeelseid isikuid.

Eestlased venelastega käsikäes[muuda]

Tallinnas toimepandud mässukatsel on ära tuntud rida kommuniste, kes omal ajal meie riigivõimude eest põranda alla pugenud. Nii oli Toompead ülevõtmas kommunist Rea. Kõneldakse, et J. Anvelt Tondil kasarmuste peale tormijooksu korraldanud. Üks Türilt pärit mees Estam on lõksu langenud. Ka tema tulnud Peterburist kodumaale revolutsiooni tegema. Sattus aga välikohtu alla. Kinnivõetud meestest on mitmed üle piiri Venemaalt tulnud.

Mässajate arv[muuda]

ulatanud vähemalt 200-300 inimeseni. Arvatakse, et kuni 100 meest on üle piiri tulnud. Nad kõik olid Eesti passidega varustatud. Teised olid siitpoolt pärit. Neid on, nagu "Kaja" teatab, selleks päevaks Tallinnasse üle maa kokku sõitnud. Kõik sõjavarustus on Venemaalt tulnud.

Kes olid mässajad[muuda]

Nagu sündmustest endist näha ja mida ka riigivanem Dr. Abel Riigikogu kõnetoolil kinnitas, on selge, kes ja mis sihiga mässukatse ette võeti. Kuid kas olid kommunismi ideede ja terrori kandjad eestlased või oli nende hulgas ka teisi?

Jaamas, nimelt Balti jaamas, oli osa eestlasi, kuid oli ka venelasi. Nõnda on mitme käest vene keelt kuuldud, samuti on nende komandokeeleks ka üksikute juures vene keel olnud. Muuseas on kohale ilmunud väesalga ohvitserile ka vene keeles vastatud.

Palju huvitavam uudis tuli aga Tondil avalikuks. Selgus, et mässukatse korraldajad kõrvalises vanas majas ööd olid olnud. Seal on nad valmistanud endale rea sõdurikuubi ja ohvitseride riideid, et selle katte alla kadettide ruumi sisse pääseda.

Ruumis, kus nad öösel olnud, leiti veel hommikul terve hulk isikutunnistusi ja ohvitseri tärnidega kraesid. Samuti oli sinna maha jäänud osa mässutõstjate endi riideid, kuna nad valmistatud sõjaväelaste kuued selga tõmbasid. Muuseas leiti ühe kuue taskust venekeelne lahingumäärustik, mis teatava lehekülje peal avatud ja lahtiselt kaaned üksteise peale keeratult tasku pandud. Koht, kus raamat lahti tehtud, algas uue peatükiga ja kandis pealkirja: "Kallaletungimisest."

Kahtlemata selgub, kellega siin tegemist olnud. Kuid kuna teada, et kommunistlikul internatsionaalil oma löögisalgad olemas, mida tarbekorral ka välja saadetakse, võib see mõte ka siin üles kerkida. Alles hiljuti käis ju lehtedest teade läbi, et Venemaal Dshershinski isegi ettepaneku teinud väljamaa viies suuremas linnas Vene politseid asutada.

Enamlaste poolt mässukatse puhul vigastatud raudteesillad[muuda]

(Mustjõe sild ja Vasula sild) on jälle korda seatud ja rongid käivad takistamatult. Vigastused olid üldse väikesed.

Üksikasju enamlaste mässukatsest[muuda]

Nagu Tallinna lehtede kirjeldustest kommunistide riigipöörde kohta selgub, on tähendatud kurvas jandis Vene kommunistide käsi kahtlematult tegev olnud. Ärakasutada püüdes meie sisemise ja välimise rahva elu raskusi, tahtsid nad meil, meie põrandaaluste kommunistide abiga, üle öö luua kommunistlikku paradiisi, missugune katse aga õnneks nurja läks. Kuid valusaks õppetunniks ja tuleviku kohta ettevaatusele vaenlaseks on see katse igatahes.

Kuna sündmuste üldkäik lugejatel juba enam-vähem teada, siis toome siin ainult väljavõtteid, mida iseloomulikumaks ja tähtsamaks arvame.

Tahmase näoga kommunistid[muuda]

Kella seitsme ajal hommikul, kus harilikult teenijate poodides käimise aeg, on mitmed neist Toompeal kinni peetud. Tahmaga mustaks määritud nägudega mehed karanud teele ette ja hüüdnud: "Käed üles, töörahva valitsus võtab võimu üle!"

Ehmatuse pärast on mitu piimakannu ära lõhutud. Nähtavasti ei olnud mehed juba algusest peale oma asja peale kindlad, et nad mäod mustaks määrisid, et neid ära ei tuntaks. Mitu niisuguste määritud nägudega meest on kinni võetud. Selgub, et näod hariliku tahmaga mustaks olid võõbatud.

Endise siseministri Einbundi korterisse tungimine[muuda]

Esmasp. hommikul kell 6 paiku kolistatud endise siseministri, riigik. liikme K. Einbundi ukse taga. Einbund ühes oma perekonnaga maganud alles. Sissetungimise katse pole õnnestunud. Sissetungijad läinud ukse tagant sajatades minema. Kohe selle peale kostnud väljas akna all vali plahvatus. Nagu pärast selgunug, on tahetud käsigranaat aknast sisse visata, mis aga uulitsal lõhkenud.

Selle peale hakatud revolvritest aknast sisse laskma. On lastud umbes 20 pauku. K. Einbund ja abikaasa saanud kuulide eest ennast akende juurest eemale tõmmata, kõige väiksem tütrekene, veel mitte aastane, jäänud voodisse. Teised kolm last maganud korteri hoovipoolses küljes. Viga ei saanud keegi. Selle peale lahkunud laskjad.

Teedeministri tapmine[muuda]

"Pvl" kirjutab muuseas: Kui Kärknast läkitatud silla ühku laskmise katse kohta teade Tallinna jõudis, tegi teedevalitsuse liikumisosakonna juhataja korralduse abirongi kokkuseadmiseks, et Kärknasse sõita. Juhtumisest teatati telefoni teel ka teedeminister K. Karkile. Teedeminister lubas ka ise abirongiga kaasa sõita. Selleks sõitis ta autoga Balti jaama. Vaevalt sai ta autost peasissekäigule astuda, kui ta komministide poolt lastud mitmest kuulist tabatuna surnult maha langes.