Päewaleht/1938/05/25/Linnapead ja maavanemad andsid vandetõotuse

Allikas: Vikitekstid
Lühiandmed
Pealkiri: Linnapead ja maavanemad andsid vandetõotuse
Allikas: Päewaleht, 25. mai 1938, nr 141, lk 1
1 pilt

Linnapead ja maavanemad andsid vandetõotuse

Vandetõotuse võttis vastu siseminister R. Veermaa

Teisipäeval, 24. mail, kell 3 päeval kõik Eesti linnapead ja maavanemad kogunesid siseministeeriumi koosolekute saali, et uue maakonna- ja linnaseaduse kohaselt anda pühaliku vandetõotuse. Vandetõotuse võttis siseminister R. Veermaa.

Siseminister pöördus enne vandetõotuse võtmist kokkutulnud linnapeade ja maavanemate poole kõnega, milles ta ütles: “Lugupeetud härrad! Olete kaasa elanud murrangulise ajastu meie riiklikus elus kui ka omavalitsuste eluavalduste alal ja olete ise selle juures juhtivalt tegevad olnud. Eesti rahva tahtest on meil kehtimas us põhiseadus ja kõrgema seadusandliku võimu poolt, vastavalt uue põhiseaduse vaimule ja mõttele, on antud uus maakonna- ja linnaseadus. Teie olete volitatud omavalitsusi edasi juhtima, mida tuleb teha uue põhiseaduse, samuti maakonna- ja linnaseaduse sisu ja mõtte kohaselt, milline tegevus ei tingi üksnes vormi täitmist, vaid vajab ühtlasi südamega juuresolekut, et meie kõrgema võimu tahted saaksid tõepäraselt rakendatud ja südame ning sisemise veendega rahvasse viidud. Kui see nii teostub, siis tõepoolest võime kõnelda ühisest tahtest, mis ulatab võimu kõrgemast tipust kuni viimse kodanikuni.

Uus linna- ja maakonnaseadus näeb ette ametivande andmise ja seepärast minu ametikohustes seisab teilt seda pühalikku tõotust siseministrina võtta. Kuid enne, kui seda teete, peate olema veendunud, et kõigest sellest kinni peate, mida meilt seadused nõuavad. Ja kui see teie veene ja südame asi on ja kui olete selle teksti sisu läbi lugenud, mis teie ette on asetatud ja sellega nõustunud, siis palun see alla kirjutada.”

Siseminister luges ette vandetõotuse teksti: “Mina tõotan ja vannun ustavaks jääda Eesti demokraatlikule vabariigile ja tema seaduslikule valitsusele, ning oma südametunnistuse järele ausasti täita kõiki neid kohuseid, mis minu kätte usaldatud amet mulle peale paneb, teades, et seadus ametkohuste rikkumist karistab.”

Sellejärele kõik linnapead ja maavanemad kirjutasid tekstile alla. Siseminister kinnitas vandetõotuse oma allkirjaga.

Peale seda pidulikku toimingut kõik koosolijad, eesotsas siseministriga tegid visiidi peaminister K. Eenpalule.

Vandetõotuse andmise juures viibisid omavalitsuste talituse direktor E. Dolf ja inspektorid T. Teder ja K. Heiste.