Waba Maa/1934/03/15/Maa vabanes rõhu alt

Allikas: Vikitekstid
Lühiandmed
Pealkiri: Maa vabanes rõhu alt
Valmimisaasta: 1934
Ilmumisaasta: 1934
Allikas: Waba Maa, 15. märts 1934, nr. 62, lk. 3.

Kerjusedki mobiliseeriti kihutustööks.[muuda]

Punakaartlased Viljandi vabside peres.[muuda]

Maalt kokkutulnud teated kõnelevad kui ühest suust, et terve maa pärast viimasid valitsuse korraldusi hingab kergemalt, on langenud kui luupainaja rinnalt. Kuigi maal ähvardused ja terror nii suurel määral ei saanud mõjuda kui linnades, andis siingi terroriseerimise püüd ennast tunda. Levitati igalpool jutte vabside peatsest võimuhaaramisest ning et siis kõigi nende elupäevad on loetud, kes kindral Laidonerile oma allkirjad annavad. Paljud araverelised lasksidki ennast kohutada ja pidasid paremaks allkirja andmisest hoiduda. Mitmel pool koosolekute lõpul aga akndsid maamehed kas avalikult või ka neljasilma all kõnelejatele ette soovi, et kindral Laidoner võtaks uuesti vägede ülemjuhatuse enese kätte ja päästaks neid painajalikkudest ähvardustest. Kui kusagil koosolekul üks kõneleja rahvast üles kutsus vabside poolt levitatavale mustamise lainele piiri panema, siis tõusid saalisolijad kui üks mees püsti ja aplodeerisid. Ning ühele maalt linnasõitvale kõnelejale ütlesid Nissi mehed, et kui valitsus muidu jagu ei saa märatsejatest, siis nemad valmis on viimase meheni appi tulema, et kord saaks seatud jalule.

Jutud vabside väljaastumise kavatsusest liikusid kõikjal. Narvas annud üks vabside juhtidest käsu kõigile omameestele astuda kaitseliitu, et saada kätte sõjariistad.

Allkirju oma kandidaadile püüti saada igasuguste võtetega. Otepääl on kõrtsmik, kes lubas iga õllepudeli pealt 5 senti preemiat neile, kes Larka poolt hääletavad. Koerus maksis üks kohalik kingsepp kellelegi naisterahvale 25 senti Larkale antud allkirja eest. Sealsamas pakkus viinapoodnik schokolaadi neile, kes Larkale lähevad allkirju andma.

Ka kihutustöös olid igasugused võtted head. Nii liikusid Mäetagusel, Virumaal, ringi keskealine mees ja noor naine, kes käisid majast majja armuandi kogumas, aga igalpool kihutustööd tegid oma "rahvaliikumise" heaks.

Missuguseks rahvaliikumine sel teel kujunes, sellest teatatakse õudseid andmeid Viljandist. Tuntud naiskommunist Sula Ella, kes alles mineval aastal vabanes sunnitöölt ja nüüdki veel tuntud on veripunasena, võttis osa vabside rongikäigust. Tuntud Vekmann, kes varastas pimeda sandi lagedaks ja on kohtu poolt karistatud, kaunistas oma isikuga sama rongikäiku. Punakaartlane Leoniid Post, kes kohtu poolt karistatud 5-aastase sunnitööga, oli vabside Viljandi osakonna liikmeks. Tähtsad tegelased vabside peres olid ka punaste aegne kohtu-uurija Kroll ja enamlaste aegne komissar, varguse pärast karistatud Meeme. Mitmekordselt võõra vara võtmise pärast karistatud Viidik oli kihutuskirjanduse levitajaks vabsidel ja punaste aegne tribunaali sekretär Koffer korjas raha ja kuulutusi kohalikule vabside häälekandjale.