Waba Maa/1936/02/14/Riigiwanem helifilmiti

Allikas: Vikitekstid
Lühiandmed
Pealkiri: Riigivanem helifilmiti.
Allikas: Vaba Maa, 14. veebruar 1936, nr. 37, lk. 1.

Esimene Eesti helifilm pühapäeval ekraanile.[muuda]

Neljapäeva [13. veebruari 1936] õhtul kõneles riigivanem K. Päts helifilmile selgitava kõne eelolevast rahvahääletusest. Helifilm valmistati operaatorite Pätsi ja Eichelmanni helifilmiaparaadiga riigivanema erakorteris Toompeal. Riigivanem kõneles istudes oma kirjutuslaua juures kaks minutit.

Riigivanema kõne elu arengust kultuuritöö tulemusena on väga sügavamõtteline ja tihe.

Täna oli samadel helifilmioperaatoritel kavatsus helifilmida peaministri asetäitjat K. Eenpalu kõnelemas.

Helifilm valmib lõplikult juba käesoleval nädalal ja tuleb ekraanile ühes Tallinna kinos pühapäeval. See oleks ühtlasi esimeseks Eesti ekraaniletulevaks helifilmiks ja ühtlasi esimeseks helifilmiks, milles esineb riigivanem.

Käesoleva Eesti propagandafilmi valmistamise mõte kerkis üles paari nädala eest. Filmimisega oleks tehtud algust kohe, kui poleks nõudnud viimistlemist operaatorite Pätsi ja Eichelmanni omavalmistatud aparaat. Aparaadile asetati uus ja täiesti sobiv mootor. Ühes viimistlemistöödega sündis paralleelselt aparaadi tegelik proovimine, kus filmiti korduvalt ringhäälingu “halloomeest” Holmi. Katsetamiste tulemusena veenduti lõpuks, et aparaat töötab eeskujulikult ja võidakse asuda filmimisele.

Riigivanema helifilmimise ettevalmistused riigivanema korteris nõudsid neli tundi eeltööd. Tuli seada filmimiseks vajalik valgustus jne. Eile tehtud helifilmi ülesvõtet prooviti juba sama päeva õhtul peale etendust kino “Helioses” filmieriteadlaste ins. Viikmanni, kultuurfilmi dir. Alveri ja teiste juuresolekul. Selgus, et ülesvõte riigivanemast on õnnestunud hästi.

Riigivanem K. Pätsi kõnega algavat Eesti propagandafilmi on kavatsus veel täiendada montaazhiga teistest filmidest, mille järgi see võib tulla näitamisele. Kui pikk tuleb meie esimene helifilm, pole esialgu veel teada.